Bantningspreparat för att gå ner i vikt

Vill du gå ner i vikt är det förändrade matvanor tillsammans med motion som är det enda som hjälper. Är du överviktig kan du behöva hjälp med läkemedel för att gå ner snabbare. Dessa läkemedel får du utskrivna av din läkare. Dock måste du fortfarande träna och äta rätt för att nå ditt mål.


Olika bantningspreparat ger olika verkan

bantningspreparatDet finns massor av olika bantningspreparat och de kan fungera på olika sätt.

En del bantningspreparat fungerar genom att blockera kolhydraterna, en del hindrar upptaget av fett, en del sägs öka din prestation, din förbränning och/eller ta bort din hunger.

Godkända bantningspreparat

De flesta bantningspreparat som finns på marknaden är inte registrerade läkemedel i Sverige. De läkemedel som är godkända får du utskrivet på recept från din läkare.

Bantningspreparat på recept

Om du är överviktig kan du få receptbelagda läkemedel från din läkare för att gå ner i vikt. Oftast får du inte bara utskrivna läkemedel utan även fysisk aktivitet är ofta något som ordineras, samtidigt som du måste förändra dina matvanor.

Bantningspreparat på apotek

2009 började bantningspreparatet Alli att säljas utan recept i Sverige. Preparatet innehöll lipashämmare som hindrade tarmen att ta upp fett. När Alli släpptes fritt, från att tidigare ha varit receptbelagt, steg försäljningen i höjden.

Detta läkemedel blev dock väldigt omdiskuterat då det gav biverkningar så som diarré och som i sin tur kan ge brist på vitaminer. Även leverpåverkan upptäcktes. Efter en utredning 2011 drogs läkemedlet Alli tillbaks från marknaden och finns nu inte längre att köpa. Läkemedlet Orlistat är ett annat exempel på en lipashämmare.

Bantningspreparat som fungerar

De bantningspreparat som du får utskrivet från din läkare fungerar tillsammans med bättre kost och mer motion. I en studie jämfördes två olika grupper som försökte gå ner i vikt med träning och motion. Den grupp som åt av ett av de svenska godkända läkemedlen gick ner åtta kilo i vikt. Den grupp som inte åt detta läkemedel gick ner fem kilo i vikt. Däremot upplevde gruppen som åt läkemedlet biverkningar som exempelvis diarré.

Dock är det oklart om andra bantningspreparat fungerar eller inte. Det finns massor av bantningspreparat på marknaden. Men innan du prövar dessa ska du komma ihåg att det finns en anledning till att de inte är godkända. Vissa bantningspreparat är till och med farliga.

Köper du bantningspreparat på nätet har du inte någon aning om vad de innehåller. Är du i behov av att gå ner i vikt bör du därför istället vända dig till en läkare för att få bantningspreparat utskrivna eller gå till ditt apotek för råd.

Bantningspreparat Efedrin och Ephedra

Efedrin och Ephedra är produkter som ofta finns i bantningspiller eller i andra bantningsprodukter på internet. Efedrin klassas som ett läkemedel. Däremot är det olagligt att sälja efedrin eftersom det kan vara farligt att använda det. Efedrin klassas också som ett dopningsmedel. Och är även beroendeframkallande.

Hur farligt efedrin är för just dig beror helt på din situation, hur hög dos du tar och under hur lång tid. Preparatet kan ge biverkningar på hjärt- och kärlsystemet såsom oregelbunden hjärtrytm och högt blodtryck. Efedrins risker ökar om preparatet kombinerar med koffein, vilket många bantningspreparat gör.

Efedrin ger också biverkningar såsom illamående, sömnlöshet och oro. Det kan det även göra dig deprimerad och ge dig andra sjukdomar som exempelvis ätstörningar.