Farliga preparat

Läkemedelsverket har flera gånger varnat för farliga preparat och substanser som säljs som bantningspiller på internet; exempelvis dinitrofenol, efedrin, synefrin och extrakt av grönt te.


Varning för

Farliga preparat och substanser

Dinitrofenol kan orsaka förgiftning och dödsfall

Bantningsprodukter med dinitrofenol (DNP) som finns bland annat i Pure Coffeine 200, kan orsaka allvarliga förgiftningar och dödsfall. Dessa går att köpa som vanliga bantningspiller på internet. Det var läkemedelsverket som 2013-05-23 gick ut med en varning om preparatet. Läs hela varningen här.

Efedrin och synefrin kan ge allvarliga skador

Bantningsprodukter med efedrin och/eller synefrin kan ge allvarliga skador på hjärt- och kärlsystemet. Synefrin finns ofta i bantningsprodukter istället för efedrin. På väldigt många bantningspreparat står det inte i innehållsförteckningen att pillret innehåller synefrin, utan synefrin benämns ofta istället för ”bitter orange”. Det var läkemedelsverket som 2012-11-26 gick ut med varningen. Läs hela varningen här.

Koffein

Koffein i sig är inte farligt. Förutom att det kan ge obehagliga biverkningar om du tar det i för stor dos. Däremot så förstärker koffein effekten och biverkningarna av de farliga substanserna efedrin och synefrin.

Extrakt av grönt te kan ge leverpåverkan

I många bantningspreparat finns extrakt av grönt te. Som kan ge leverskada. Däremot ger inte alla extrakt av grönt te leverskada utan det beror på hur teet har framställts. Extraktet är farligt om det har framställts med lösningsmedel eller med höga temperaturer.

Usninsyra kan ge leverpåverkningar och hepatit

Usninsyra är en substans som bland annat finns i bantningspreparatet Termoxial. Denna substans kan ge allvarliga biverkningar på levern och också orsaka akut hepatit. Livsmedelsverket varnar för denna substans.